Gå til indhold
Fri fragt på ordrer over 299,- Hurtig levering - 1-3 dage
Fri fragt på ordrer over 299,- Hurtig levering - 1-3 dage
Iltning og dekantering – få din vin til at leve

Iltning og dekantering – få din vin til at leve

Korrekt iltning af vin er virkelig noget af det, der kan gøre udslaget for, om indholdet i flasken for alvor kommer til sin ret. Om du får en oplevelse, hvor alle komplekse toner, smags- og duftnuancer udfolder sig og leger i munden og næsen på dig, eller om det bliver en lukket og flad oplevelse.

Åbne proppen en time før, det må være nok – nej, der skal simpelthen mere til

At vin skal ilte er på ingen måde ny viden. Uanset om du er garvet vinkender, eller du lige har givet dig i kast med vinens verden, har du formentlig hørt tommelfingerreglen om, at en vin skal åbnes en time før den skal drikkes, så den kan stå i flasken og ilte på køkkenbordet. Den holder ikke helt. Det er selvfølgelig bedre end ingenting, og hvis alternativt er at åbne flasken og drikke den med det samme, så er det klart at foretrække.

Grunden til at denne metode ikke nytter det store er, at iltningen sker i det vinens overflade møder ilten. Ved kun at åbne flasken og lade den stå, vil den eneste overflade, der er i kontakt med ilt, være i den smalle flaskehals. Overfladearealet er derfor så småt, at mængden af ilt, som vinen optager, er meget begrænset.

Karafler og dekantering

Den mest effektive måde at ilte en vin på er ved dekantering til en karaffel. Dekantering betyder såre simpelt bare, at du hælder vinen fra flasken over i noget andet. Det mest optimale her, er en vinkaraffel. Disse har en meget bred bund, hvilket gør, at vinens overfladeareal bliver så stort som overhovedet muligt. Så ved at hælde hele flasken i karaflen, slynge rundt et par gange og lade stå og hvile i en times tid, alt afhængig af vinen, får du en iltning af din vin, der sikrer, at alle smags- og duftnuancer træder frem og hele vinens kompleksitet opleves.

Temperaturen spiller også ind

En ting er iltningen. Noget andet er temperaturen, vinen serveres ved. Temperaturen har enormt meget at sige for vinens smag og udtryk, og temperering af vin er et helt kapitel for sig. Men netop fordi det har så meget at sige for vinens smag, er det derfor vigtigt at holde for øje, at temperaturen skal kontrolleres, mens vinen ilter. Hvis du for eksempel ilter en hvidvin, der skal serveres kold, er det vigtigt at den ikke står en time og ilter i et lunt køkken. Sørg derfor for, at stedet du ilter er afstemt med temperaturen du ønsker vinen skal være.

Ingen vine kan skæres over en kam

To vine kan være forskellige som dag og nat. Det stiller selvfølgelig også nogle individuelle krav til iltningsprocessen.
Nogle få hovedregler er, at yngre vine, især fra en ikke så høj prisklasse, har godt af lang iltningstid i karaffel, så de udvikler sig så meget som muligt.

Nogle ældre, lidt tunge vine, som vine fra Rhône, Bourdeaux og generelt på Cabernet Sauvignon, skal ikke ilte i helt så lang tid, da de ellers kan blive lidt flade. De kan derfor dekanteres kortere tid inden de skal drikkes.

Derimod har også tunge rødvine som Amarone og Barolo også godt af at få god tid til at åbne sig ordentligt op.

Med alt dette er der selvfølgelig tale om nogle generelle pejlemærker. Vin er en smagssag, og bare fordi nogle gør det på denne måde, kan du sagtens foretrække noget andet. Mange sætter også pris på at unge vine slet ikke iltes, for at få så friskt et udtryk som muligt.

Så hvad den rette iltningstid til forskellige vine er for lige præcis dig, er der kun en måde at finde ud af på. Ved at prøve og smage sig frem. Men det lyder nu også som en ganske behagelig opgave.

Den hurtige metode 

Til tider spænder virkeligheden ben for gode intentioner. Og de bedste vinoplevelser er oftest dem der sker spontant, i godt selskab og under god samtale. Her kan det være svært på forhånd at planlægge hvor mange flasker der skal iltes, og selvfølgelig skal en dyb samtale ikke brydes op af en iltningsproces, bare fordi flasken er tom og glassene råber på mere. Det findes der heldigvis en løsning på. Nemlig med dekanteringspropper. Disse sættes direkte i den nyåbnede flaske, akkurat som en hældetud, og mens man hælder glasset op, tilfører dekanteringsproppen automatisk ilt til vinen. Du kan derfor blot slynge vinen et par gange rundt i glasset, og den er drikkeklar.

Forrige artikel
Næste artikel