Slowjuicing – få det fulde udbytte af din frugt og grønt
Forskellige former for juice har vundet indpas i danskernes køkken. Hvad end det er den færdigkøbte eller den hjemmepressede, så findes juice ofte i køleskabet og på morgenbordet over hele landet. De fleste supermarkeder tilbyder i dag også et langt bredere udvalg end blot æble- og appelsinklassikerne, hvilket bevidner om en øget interesse fra kunden.
Men det er ikke kun den færdigpressede udgave, man kan støde på overalt. Også juicere findes flere og flere steder, og udvalget kan hurtigt blive lidt af en jungle, at finde rundt i.
Lidt groft skåret, kan man inddele juicere i to kategorier: konventionelle juicere og slow-juicere.
Den helt store forskel er her, som navneforskellen også indikerer, hastigheden som frugten og grøntsagerne juices ved. Og her er hurtigt ikke altid bedre.
Hos Jatak.com forhandler vi slow-juicere, da de presser frugten og grøntsagerne mere nænsomt. Og det har en række fordele.
Slowjuicing bevarer næringsstoffer og vitaminer
En af de helt store fordele ved en slow-juicer I forhold til almindelige juicere, der hurtigt kværner frugten, er at slowjuicing en meget mere nænsom proces. Hvis du har prøvet at drikke et glas juice fra en almindelig juicer, lige efter det er blevet presset, vil du nok have oplevet, at det er lunkent. Det skyldes, at juiceren kører ved meget højere hastighed, hvilket resulterer i, at frugten bliver opvarmet en smule imens det bliver juicet.
Udover at præge drikkeoplevelsen, så medfører opvarmningen også, at vitaminerne og mineralerne ikke bliver bevaret til fulde.
En af de slow-juicere, der forhandles hos Jatak.com, er Hurom H400.
Hurom H400 presser frugten nænsomt og stille, hvilket sikrer, at frugten og grøntsagerne ikke bliver opvarmet undervejs. Vitaminer og mineraler bliver derfor bevaret på bedst mulige vis.
En almindelig juicer har, udover en presser, også typisk en centrifuge, der slynger den pressede frugt og grønt rundt for at hive saften ud. Under denne proces sker der en stor iltning af juicen.
Slow-juiceren har i modsætning til den almindelige juicer kun en presse. Det gør processen meget mere nænsom, så der sker minimal oxidering. Det gør at juicens smag ikke påvirkes af andet, end den naturlige smag fra de frugter og grøntsager, du putter i. Det lavere iltniveau i juicen gør også, at du kan opbevare den pressede juice i køleskabet i længere tid, hvor den stadig holder sig frisk. Med en slow-juicer som Hurom H400 behøver du derfor ikke stå og juice hver eneste morgen, men kan lave større portioner ad gangen.
Så alt i alt er slow-juiceren til dig, der ønsker en juice så sund og velsmagende som mulig. Med kombinationen af den lette opvarmning og centrifugeringen vil juicing på en almindelig juicer medføre, at op til 25% af frugten og grøntsagernes vitamin- og mineralindhold går tabt. Med en slow-juicers nænsomme proces er dette tab reduceret til omkring 5%. Det er en forskel, der er værd at gå efter.
Opskrift – gulerodsjuice med ingefær og gurkemeje
Friskpresset juice er fantastisk – men selvom frugt er sprængfyldt med vitaminer, gør det naturlige sukkerindhold også, at det bør indtages med måde. Lad derfor grøntsager være basen for din juice. Så får du både virkelig velsmagende og super sunde juices.
Her kommer Jataks opskrift på gulerodsjuice med ingefær og gurkemeje. Gulerødder er super gode i juice, da de både giver en mild sødme, samt er fyldt med gode sager. Især det høje indhold af antioxidanten betacaroten, der er gavnligt for dit immunforsvar.
I Jataks version balancerer vi sødmen fra gulerødderne og frugten med citron, og så kommer et friskt spark fra ingefæren og gurkemejen. En kanon opkvikker til tidlige morgener.
- 4 gulerødder
- 1æble
- 1 klementin
- En humpel ingefær
- En lidt mindre humpel gurkemeje
- 1⁄2 citron, hvor skrællen er fjernet for at undgå bitterhed